Mar-Lin Schut

Datum: 2023-03-13
Tijd: 17:30
Locatie
Pulchri Studio
Lange Voorhout 15
Den Haag

Op 13 maart 2023 verwelkomen we Mar-Lin Schut.

Over de spreker
Mar-Lin Schut richtte in 2000 de Stichting Spreekkunst op. Inmiddels heeft zij meer dan 30 jaar ervaring als podiumkunstenaar en heeft vele trainingen in spreken & praktische mensenkennis gegeven, vooral aan mensen die beter voor de dag wilden komen in hun werk. Haar doel is om mensen bewust te maken van hun spreken en ze te coachen bij het verbeteren ervan. Aandacht voor het spreken bevordert verbinding en betere communicatie.

Verslag

Mar-Lins eerste vraag aan ons is ‘Wat vind je van je stem?’ Ze legt uit dat iedereen een eigen stem heeft, maar dat wij die wel kunnen veranderen. Het gaat haar erom dat je bewust wordt van alles wat er speelt (gebaren, toon, lichaamstaal etc.) wanneer je spreekt en dat je de juiste stem bij de juiste situatie gebruikt. Dat vraagt wel bewustzijn: een goede stem bestaat uit een combinatie van stemgeluid, adem (adem uit als je praat. Laat je buik in de adempauzes naar buiten gaan) en articulatie (waarbij het m.n. om de medeklinkers gaat). Alle 3 aspecten moeten in balans zijn. Tijdens de presentatie hebben we o.a. een drietal zinnen geoefend, waarin de medeklinkers in elke zin elders in de mond worden uitgesproken:
• Karel houdt van knapperige gemberkoeken (medeklinkers worden achter in de mond uitgesproken)
• Toe, zeg dat niet tegen Liesje! (medeklinkers worden in het midden van de mond uitgesproken)
• O, wat een mooie bos bloemen! (medeklinkers worden vooraan in de mond uitgesproken)
Daarna en tijdens het buffet werden allerlei bekende en minder bekende personen en hun stemgebruik besproken, alsmede hoe zij (en wij) dit kunnen verbeteren.

De bijeenkomst heeft al plaatsgevonden.

Naam spreker

Mar-Lin Schut