Duovertalingen

17 mei, 2024

Op maandagavond 13 mei hebben Tineke Jorissen-Wedzinga en Marit Kramer samen voor de SNVT een presentatie gehouden over het fenomeen “duovertaling”. De twee literair vertaalsters Zweeds zijn actief in het genre “Scandi noir” – misdaadfictie die zich in Scandinavië afspeelt.

Het was een volle zaal in Pulchri Studio te Den Haag, waarschijnlijk mede omdat het beroep van vertaler over het algemeen solitair wordt beoefend en veel van de SNVT-netwerkers benieuwd waren hoe dat is om nu juist sámen aan een vertaling te werken. Dat wisten Tineke en Marit op soepele en onderhoudende wijze toe te lichten.

Daarbij bespraken zij hun samenwerking vanuit verschillende invalshoeken, zoals: hoe kom je aan een duo-opdracht dan wel co-vertaler, waarom zou je gaan duovertalen, wat zijn de voor- en nadelen van het in tandem werken, en hoe ziet het hele vertaalproces – vanaf opdrachtaanname tot publicatie – eruit.

Duidelijk werd dat een goede klik tussen de vertalers (soms werken zelfs drie vertalers samen aan hetzelfde boek!) van groot belang is, hoe hun samenwerking ook tot stand is gekomen. “Twee weten meer dan één” – waardoor problemen sneller opgelost kunnen worden – werd als belangrijk voordeel genoemd. Een andere bonus was dat je af en toe ook lekker kunt klagen samen! Prettig is het als je ongeveer dezelfde vertaalstijl hebt, want je zult zowel moeten geven als nemen bij het doorhakken van vertaalknopen.

Nadelen zijn er natuurlijk ook: er moet tijd ingeruimd worden voor onderlinge revisie en overleg, en het honorarium moet gedeeld worden.

Na een uiteenzetting van het PKM-proces – het persklaar maken van het uit te geven boek – werd het geheel afgesloten met een spannende quiz over Zweden, waarmee een van de door Marit en Tineke vertaalde boeken kon worden gewonnen. SNVT-netwerker Roelien Lunenburg had met de meeste behaalde punten de eerste keuze uit de zes te winnen exemplaren – gefeliciteerd!

Inmiddels was het buffet klaargezet en kon er volop worden bijgepraat. De volgende SNVT-bijeenkomst – de jaarlijkse barbecue – staat gepland voor 8 juli!